Column Angela - Keuzestress

Uitgelicht op: 21-02-2017 om 16:27 in: Deelnemers

De kerstvakantie is voorbij, de voorjaarsvakantie is in zicht. Het eerste deel van het schooljaar zit er alweer op en een nieuw rooster is ingegaan. Zoals op bijna elke school gaat het invoeren van een nieuw rooster niet zonder slag of stoot, maar inmiddels lijkt alles op zijn plek te zijn gevallen. Of het nieuwe rooster beter of slechter voor iedereen uitpakt lijkt niet veel uit te maken, over enkele weken zal het rooster toch weer aangepast worden. Na de vakantie volgt namelijk een SE/toetsweek en dan krijgen de examenklassen alweer examentrainingen en staan de eindexamens voor de deur.

In het begin van het jaar vroeg ik mijn 6 VWO leerlingen of ze al wisten wat ze wilden gaan doen. Een deel was er al helemaal uit met back-up plan en al. Een deel had een vaag idee en natuurlijk waren er leerlingen die nog geen idee hadden en voornamelijk bezig waren met het plannen van de vakantie na de examenweken. Gedurende het jaar hebben we veel over vervolgopleidingen, meeloopdagen, selectieprocedures en het studentenleven gepraat. Soms was dit klassikaal, bijvoorbeeld als het goed aansloot bij een onderdeel van de lesstof. Vaak was het individueel, waarbij leerlingen helemaal los kwamen. Afgelopen week waren er nog twee dames volledig in paniek. De keuzestress voor de vervolgopleiding hadden ze al doorstaan. Ze hebben goed op een rijtje wat ze willen en moesten afgelopen weekend testen doen voor de toelating van hun droomstudie. Na een goed gesprek over studeren en het belang van ontspannen bedankten de leerlingen mij, ze waren al een stuk gekalmeerd. De les voor de test heb ik de leerlingen een zakje thee gegeven, de reactie was onbetaalbaar.

Niet alleen de examenklassen hebben een keuze te maken. Voor de 3e klassers staat namelijk de profielkeuze voor de deur. Ook in deze klassen heb ik al gevraagd wat leerlingen willen gaan doen en uitgelegd wat de mogelijkheden voor de leerlingen zijn. Afgelopen week hebben we nog een leuke excursie naar TU Delft gemaakt, zodat de leerlingen een beter beeld krijgen van verschillende bètastudies. Morgen gaan we een spel doen waarin verschillende beroepen in de bèta wereld aan de orde komen. Natuurlijk zijn er leerlingen die al lang weten dat ze NT/NG willen gaan doen en leerlingen die weten dat ze dat absoluut niet willen gaan doen. Ik hoop dat de rest door de informatie binnenkort een keuze kan maken die bij ze past en die ze zelf willen doen, zonder dat zij in een bepaalde richting worden gepusht door hun ouders. En nee, lieve leerlingen, ik word niet boos en ik ben niet teleurgesteld als je niet voor NG/NT kiest.

Ook wij, deelnemers van tranche 7 van EDK, hebben een keuze te maken. Inmiddels zijn we al 1,5 jaar bezig met het traineeship. We hebben heel wat meegemaakt voor de klas, op de lerarenopleiding, bij de verschillende bedrijven en trainingen, het persoonlijkheidsweekend, de BBQ, een ULO weekend in the middle of nowhere en alle andere activiteiten. We hebben nog een half jaar te gaan om nog meer ervaringen op te doen en een keuze te maken. Sommige deelnemers zijn er al lang uit dat ze (voorlopig) voor de klas willen blijven, andere deelnemers weten dat ze zeker iets anders gaan doen. Ik behoor tot de groep twijfelaars die binnenkort de knoop moet gaan doorhakken.

Succes met het maken van een keuze. Of het de juiste is zullen we later pas weten. Onthoud dat de keuze niet voor de rest van je leven hoeft te zijn. Volg je hart, maak plezier en geniet van het leven!