Column Jacob - Levensles

Uitgelicht op: 09-10-2017 om 12:04 in: Deelnemers

Bijna elke docent zal het herkennen: soms heb je van die klassen waarin het helemaal niet loopt. Je vraagt jezelf af hoe de leerlingen iets te leren. Ze willen niet meedoen, luisteren niet goed. Je gaat twijfelen of je de leerlingen echt wat meegeeft op het gebied van de doelen die gesteld zijn voor leerlingen.

Column Jeftha - Over(samen)leven

Uitgelicht op: 04-10-2017 om 10:10 in: Deelnemers

Als mijn nichtje van twee een gele speelgoedtaxi van haar vriendinnetje afpakt en het autootje naar de andere hoek van de kamer wil transporteren, berispt mijn broer haar: “Samen spelen Emma! Je hebt genoeg speelgoed, en je mag dat met Laura delen.”

Column Hidde - ‘Welkom in het nieuwe West’

Uitgelicht op: 26-09-2017 om 12:39 in: Deelnemers

“Meester waarom gebruikt u zulke moeilijke woorden, wij doen geen vwo ofzo. U geeft mij hoofdpijn”. Dat was de reactie van Omar toen ik vertelde dat ik sociale geografie en planologie had gestudeerd. Ik was zijn vraag aan het beantwoorden waarom ik ervoor had gekozen om aardrijkskundeleraar te worden. Stiekem zijn het ook vooral dit soort fantastische opmerkingen van leerlingen die ervoor zorgen dat ik ook docent aardrijkskunde wil blijven. Waarschijnlijk zonder dat Omar zich hiervan bewust is. Dit is slechts een van de vele anekdotes die ik haal uit mijn nieuwe 3 mavo klas, die ik op het moment dat ik deze column schrijf al welgeteld twee keer les heb gegeven.

Column Anneke - Kruisbestuiving

Uitgelicht op: 19-09-2017 om 12:52 in: Deelnemers

Met een kleine omweg sta ik nu dan toch echt voor de klas. Niet meer ‘Anneke’, maar ‘mevrouw Madern’. In 2003 maakte ik de switch van mijn studie Archeologie naar Biologie, omdat ik heel graag paleontoloog wilde worden, maar – zo meldde ik mijn ouders – als dat niet zou lukken werd ik wel gewoon net als mevrouw Gaasbeek (de rector van mijn oude gymnasium, voormalig biologiedocent).

Column Karlijn - Hoog bezoek

Uitgelicht op: 12-09-2017 om 15:43 in: Deelnemers

Op maandag zit ik zoals gewoonlijk te werken op de afdeling Hoger Onderwijs bij de Onderwijsinspectie. Aangezien het op maandag topdrukte is, schuift een inspecteur van het Voortgezet Onderwijs aan in ons kantoor waar nog een plekje vrij is. Ze stelt zich voor, we drinken koffie, kletsen wat over het inspectiewerk en praten over het weekend. Een dag later staat bij ons op school de trainingsmiddag voor de mavo op het programma. Over een paar maanden wordt hoog bezoek van de inspecteur verwacht en het mavoteam wordt voorbereid. Docenten krijgen trainingen en gaan bij elkaar in de les kijken. Alles om een goede indruk te maken. De sfeer in het team is al licht gespannen en in de afgelopen weken is het woord inspectie al vaker gevallen dan in het hele vorige jaar.

1 van 32
Volgende