Katten zijn een van de meest voorkomende huisdieren in de Nederlandse huishoudens. Vaak begint de voorliefde voor katten al van jongs af aan en we zijn natuurlijk dol op alle leuke kattenfilmpjes die op internet rond gaan. Wist je dat er in Nederland zo’n 2,6 miljoen huiskatten zijn? Het is dan ook niet zo vreemd dat veel mensen besluiten een kat in huis te nemen. Bedenk je goed dat een kat zo twintig jaar oud kan worden en daarom goed verzorgd moet worden. De kosten bij de dierenarts kunnen hoog oplopen, maar deze zijn met de juiste verzorging vaak te voorkomen. Zorg in ieder geval dat je  de onderstaande benodigdheden voor jouw kat in huis hebt.

 

De juiste voeding

Het begint natuurlijk bij de juiste voeding voor jouw kat. Er zijn verschillende soorten kattenvoer, waaronder rauwe vleesvoeding, luchtgedroogde voeding, natvoer en brokken. De meest gezonde voeding voor een klant is rauw vlees. Dit past het best bij het verteringsstelsel van een kat en voorkomt én herstelt veel gezondheidsklachten. Je kunt dit voer zelf samenstellen of kant en klaar kopen. Onder natvoer vallen alle verhitte voedingen met vocht er nog in, waaronder blikvoer, kuipjes en zakjes. Omdat de voeding is verhit zijn de eiwitten veranderd en zijn bepaalde voedingsstoffen verloren gegaan. Luchtgedroogde voeding is in principe rauw vlees zonder het vocht. Veel katten moeten hier erg aan wennen. Kattenbrokken zijn het minst geschikt en worden dan ook afgeraden.

 

Een stevige krabpaal

Katten hebben van nature de drang om te krabben. Hiermee rekken en strekken zij zichzelf, geeft dit hen een vorm van ontspanning, verzorgt krabben de nagels en bakent een kat hiermee zijn territorium af. Een krabpaal, krabplank, krabton of ander krabmeubel biedt hier de juiste oplossing voor en hoort bij de basisbenodigdheden van een kat. Je wilt daarnaast uiteraard voorkomen dat de kat binnen de kortste keren in je gordijnen of aan de bank hangt. Dit is erg zonde en dit gedrag is vaak slecht af te leren.

 

Een fijne kattenbak

De kat heeft natuurlijk ook een plekje nodig om zijn behoefte te doen. Wat de beste kattenbak is hangt af van de kat zelf en de woonsituatie. Een wat nerveuze en schichtige kat zal zijn omgeving graag in de gaten willen houden en daarmee het liefst van een open kattenbak gebruik willen maken. Andere katten hebben juist meer behoefte aan privacy en zullen de voorkeur hebben voor een dichte kattenbak. Je zult dan al snel merken dat deze katten geen gebruik maken van een open kattenbak. Wil je de gouden middenweg vinden, dan is een dichte kattenbak en doorzichtige bovenzijde de oplossing. Deze zijn in allerlei vrolijke kleuren beschikbaar.