We besteden veel tijd in de week aan ons werk. Vaak zien we collega’s zelfs vaker dan vrienden en hoewel het thuiswerken belangrijk is geworden mag het je op de werkvloer ook niet aan een gezonde en veilige werkplek ontbreken. De werkplek heeft immers grote invloed op werkprestaties en motivatie. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om de rust en het gemak van thuiswerken te combineren met de efficiëntie en sociale contacten op kantoor. Een echte win-winsituatie als je het ons vraagt. Ben jij benieuwd hoe je nu het meeste uit je werktijd op kantoor kunt halen? Dan lees je in dit blog hoe je het kantoor zo optimaal mogelijk kunt inrichten.

 

Een gezonde werkplek

Niet alleen de lichamelijke gezondheid is belangrijk, de mentale gezondheid minstens net zo. Een goed kantoor zorgt voor een sfeer waarbij mensen zich prettig voelen. Niet alleen een ergonomische bureaustoel is hierbij belangrijk, maar het mag ook niet aan kleur en het juiste licht ontbreken. Zet de bureaus in een opstelling waarbij werknemers rustig en zelfstandig kunnen werken, maar toch gemakkelijk kunnen schakelen met collega’s. Een combinatie van vaste plekken en flexplekken is hierbij aan te raden. Daarnaast is het belangrijk dat het kantoor inspiratie biedt voor het werk. Kleed het kantoor aan met posters, schilderijen, quotes of andere items die gerelateerd zijn aan de dagelijkse business. Vergeet ook niet om de werkplekken goed schoon te houden. Laat het hele kantoor zo nu en dan grondig reinigen. Vloeronderhoud, tapijtreiniging, gevelreiniging, ga zo maar door. Voor een optimaal resultaat kun je dit werk uitbesteden aan bijvoorbeeld Zoeteman Schoonmaak.

 

Beweging en klimaat

Wist je dat mensen maar zeven minuten achtereen geconcentreerd kunnen werken? Daarna moeten we simpelweg iets anders doen. Het is dus niet zo gek dat je op een gegeven moment uit je concentratie bent en het werken niet meer zo goed lukt. Zorg dus dat er genoeg mogelijkheid is om even iets anders te doen. Van een frisse neus halen tot een potje tafeltennis. De temperatuur op kantoor heeft daarnaast ook grote invloed op de productiviteit. De beste temperatuur is 22 graden Celcius, in de winter mag het wel iets kouder zijn dan in de zomer.

 

Veiligheid

Tot slot is het belangrijk dat je je veilig voelt op kantoor, niemand werkt prettig in een onveilige omgeving. Zorg er daarom voor dat het pand goed beveiligd is. Bij grotere panden zijn vaak meerdere bewakingscamera’s en trillingsdetectoren nodig voor een goed alarmsysteem. Een alarmsysteem heeft als doel inbraken te voorkomen, inbraken te detecteren en snelle oplossingen te bieden voor elk incident.