Heb je besloten om binnenkort je ondernemersdromen waar te maken en je eigen bar te starten? Dan komt er veel op je af en moet er ontzettend veel geregeld worden. Veel beginnend ondernemers maken daardoor verkeerde keuzes die hen later duur komen te staan. Wil jij dit voorkomen? Maak dan gebruik van de tips in dit artikel en maak een vliegende start in jouw nieuwe carrière als ondernemer in de horeca.

Tip 1: Een goed begin is het halve werk

Voordat je een eigen bar kunt openen, moet je erg veel werk verzetten. Door je op de juiste manier voor te bereiden, voorkom je dubbel werk en fouten. Zorg ervoor dat je in ieder geval rekening houdt met de volgende zaken:

  • Maak een goed bedrijfsplan en laat dit controleren door een ondernemer met ervaring;

  • Win advies in van een onafhankelijk financieel adviseur op het gebied van financiering, belastingen, regelingen, tegemoetkomingen en wet- en regelgeving;

  • Onderzoek de locatie goed en houd rekening met de bereikbaarheid en looproutes van potentiële klanten in de omgeving;

  • Onderzoek de geldende eisen op het gebied van (voedsel)veiligheid.

 

Tip 2: Bespaar op je kosten

Wanneer je eenmaal een goede locatie gevonden hebt en bijna klaar bent om je bar te openen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te besparen op de kosten van jouw nieuwe bar. Zo kun je tegenwoordig goed uitziende barkrukken tweedehands aanschaffen op verschillende platforms en zijn er horeca outlets die bijvoorbeeld horeca tafelbladen aanbieden voor scherpe tarieven. Door gebruik te maken van dit soort platforms en aanbieders, kun je je bar inrichten met kwalitatief hoogwaardig meubilair, zonder daar de hoogste prijs voor hoeven te betalen. Ideaal dus voor jou als startend ondernemer die al zoveel kosten moet maken.

 

Tip 3: Maak gebruik van, en/of vergroot, je netwerk

Als ondernemer is het hebben van een goed netwerk erg belangrijk. Zo kunnen de mensen in je netwerk je helpen wanneer je vragen hebt over specifieke onderwerpen of helpen bij het vinden van een goede locatie, leverancier of personeel. Heb je weinig ondernemers in je netwerk? Bekijk dan eens of er een lokale ondernemersgroep is waarbij je je kunt aansluiten. Bezoek bijeenkomsten, wordt lid van online groepen en leg contact met anderen in de omgeving of die actief zijn in dezelfde branche. Zo kun je leren van anderen uit het werkveld en eventuele samenwerkingen aangaan.