De Italiaanse keuken is wereldberoemd om haar verse ingrediënten, simpele bereidingswijzen en enorm smaakvolle gerechten. Menig huishouden probeert gedurende de week iets uit deze keuken te bereiden. Pizza’s, pasta’s, noem het maar op. In deze blog geef ik je tips hoe je jouw gerechten naar het volgende niveau brengt. Lees je mee?

Het beste van het beste

De basis van veel gerechten is simpel. Maar de ingrediënten die gebruikt worden. Brengen de boel op smaak. Daarom is het belangrijk om voor Italiaanse gerechten het beste van het beste te kiezen als het op de ingrediënten aankomt. Je kan gaan voor een Parmezaanse kaas uit de supermarkt maar voor de echte smaakbeleving kan je beter naar een speciaalzaakje gaan.

Ken de basis uit je hoofd

Leer de basis van de Italiaanse keuken, zoals pasta, risotto en pizza, en bouw daar verder op. Je kan zelf pasta’s maken of denk aan het rollen van je eigen pizzabodem. Dat geeft een nieuwe dimensie aan het koken en aan het eten. Hiervoor kan je gebruik maken van traditionele technieken. De Italiaanse keuken is gebaseerd op traditionele technieken, zoals het kneden van pasta en het rollen van lasagnebladen. Probeer deze technieken te leren en te gebruiken bij het koken. Je zal merken dat het hierdoor meer ‘echt’ wordt in plaats van een probeersel.

Echt Italiaans

Italiaanse gerechten zijn vaak rijk aan kruiden, zoals basilicum, oregano, tijm en rozemarijn. Je kan op veel plekken oregano kopen. Gebruik deze kruiden om smaak toe te voegen aan uw gerechten. En om zo het Italiaanse gevoel mee te krijgen. Voor je het weet, waan je je in een Italiaans stadje, op het terras met een heerlijk gerecht (maar dan in je eigen keuken!)

Oh ja, en olijfolie is een belangrijk ingrediënt in Italiaanse keuken. Het wordt vaak gebruikt in plaats van boter.

Maak het zelf

Zoals ik al zei, is het het zeker waard om alles zelf te maken. Dat maakt het proces wat ingewikkelder maar het maakt smaak honderd keer beter. Alles wat zelf gemaakt is, is beter dan uit een kant-en-klaar potje. Zo kan je verse sauzen maken. De Italiaanse keuken maakt veel gebruik van verse sauzen, zoals tomatensaus, pesto en ragu.

In het nieuwe jaar zeggen we vaarwel tegen de Hollandse Italiaanse gerechten en gaan we voor authentieke smaken die onze kookkunsten naar een volgend niveau brengen! Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het koken en dat je geniet van de heerlijke smaken van de Italiaanse keuken.